Tehnička Napomena 015 - PRETRAŽIVANJE DOKUMENATA Povratak na uvodnu

Sadržaj: dodatne upute uz program Delovski Bouquet

Verzija: 31.08.2020.

Svaki prozor za dokumente ima mogućnost pretraživanja po određenim parametrima. Uvijek je to neki redni broj, naziv, datum itd. U adresaru se može pretraživati po matičnim brojevima, oib-u, pdv broju. Artikli nude i mogućnost pretraživanja po bar kodu.

 

Neki dokumenti nude i mogućnost pretraživanja po sadržanoj riječi. Tako se u adresaru može tražiti i po riječi koja se nalazi unutar naziva. Uobičajeno pretraživanje prikazuje rezultate koji započinju traženim pojmom. Upis 'Auto' prikazati će sve adrese koje tako započinju. Kada se uključi opcija pretraživanja po sadržanoj riječi prikazuju se sve adrese koje imaju izraz 'auto' bilo gdje unutar naziva. Kao primjer može se navesti "Autohrvatska", "Zagreb-Auto", "Precizna automatika", itd.

 

Ovaj tip pretraživanja moguć je izborom naredbe 'Nađi' iz izbornika 'Naredbe'. Jednako tako može se pozvati pritiskom na sličicu povećala u toolbaru - tzv. traci izbornika kao i kombinacijom tipki uz slovo F. Na Windowsima je to ctrl-F a na Macintoshu kombinacija tipki cmd-F.

 

Za pretraživanje po svim rubrikama dokumenta koristi se naredba 'Traži dalje'.

 

Naredba 'Traži dalje' je malo specifična. Kada se prvi puta izabere, otvara se upis na dokumentu, ali sve rubrike postaju prazne. Obrub ekrana dobija plavu boju. Sada je moguće u bilo koju rubriku upisati traženi pojam kako bi se pronašao dokument koji u rubrici ima identičan upis.
Nakon izbora 'Traži dalje i upisa u određenu rubriku treba odabrati naredbu 'Nađi'. Pojaviti će se mali prozorčić u kojem treba odabrati gdje će se pretraživati. Moguće je tražiti unutar jednog dokumenta, kad želimo pronaći nešto na jednom od brojnih redova, ili na više dokumenata. To može biti na svim dokumentima, od prvog do posljednjeg ili samo od tekućeg tj. onog koji je bio prikazan prije odabira naredbe 'Traži dalje'.

 

Nakon svakog pronalaska moguće je ponovo izabrati naredbu 'Traži dalje' kako bi se pretraživanje nastavilo unutar ranije odabranih parametara, bilo na tom istom dokumentu bilo na sljedećem.

 

Povratak na index tehničkih napomena

 

Delovski     |     TN 014   |   Osnovne upute   |   TN 016 Povratak na uvodnu