Tehnička Napomena 006 - RAZMJENA WINDOWS >> MACINTOSH Povratak na uvodnu

Sadržaj: dodatne upute uz program Delovski Bouquet

Verzija: 10.02.2007.

Ova napomena oslanja se na mogućnosti navedene u napomeni broj 004 pod naslovom "Razmjena podataka" u kojoj je opisano kako u jedan knjigovodstveni sustav aplikacije Delovski Bouquet prenijeti dokumente iz drugog sustava.
Da bi se podaci upisani pod verzijom programa za MS Windows prenijeli u Macintosh verziju potrebno je naprije pod Windowsima izvesti podatke putem razmijene u posebnu datoteku kojoj će program automatski dodijeliti extenziju 'BEX' i na radnoj površini tj. desktopu imati će pridosijeljenu Bouquet ikonu sa dvije žute strelice. Putem mreže ili USB diska, CD-a ili diskete prenesite ovu datoteku na Macintosh računalo i tamo obavite uvoz putem naredbe 'Razmjena podataka...' na uobičajeni način.   Međutim, prije nego što po prvi puta napravite uvoz podataka, potrebno je obaviti malu pripremu na Macintoshu.

 

PC Exchange
Putem mreže ili USB diska, CD-a ili diskete prenesite ovu datoteku na Macintosh računalo i tamo obavite uvoz putem naredbe 'Razmjena podataka...' na uobičajeni način.
Windowsi raspoznaju datoteke prema extenziji koju aplikacije pridodijeljuju nazivu. Macintosh računala ne oslanjaju se na extenziju već neovisno od naziva postoji skrivena oznaka koja određuje tip dokumenta. Dok god stvarate i otvarate datoteke na Macintoshu o tome niti ne morate razmišljati - sve funkcionira samo od sebe. Problemi nastaju kada razmjenjujete podatke sa drugim računalima koja ovo ne podržavaju.

File Exchange Control Panel

Kako bi se riješio problem razmjene datoteka s drugim tipovima računala Apple je razvio Control Panel 'File Exchange' i u njega upisao extenzije koje koriste u svijetu najrasprostranjeniji programi. Program Bouquet nije među njima i morate ga sami dodati.
Kao extenziju upišite 'bex' i povežite je s aplikacijom MK*Bouquet. Kao Macintosh tip datoteke upišite 'ExC3'. Za extenziju 'bex' je nevažno da li ćete je upisati malim ili velikim slovima, ali tip 'ExC3' upišite točno kako je prikazano.
Jednom kada je extenzija 'bex' dodana u Macintosh računalo, razmijena podataka iz nekog Bouquet sustava izvorno stvorenog na Window računalu može se odvijati potpuno jednako kao i između dva Macintosh računala.

Povratak na index tehničkih napomena

 

Delovski   |  TN 005   |  Osnovne upute   |  TN 007 Povratak na uvodnu